Til hovedmenyen Til hovedinnholdet Til tjenestemenyen Til forsiden
Livskraftig og levende

Fakta om Grue

Kontaktinformasjon: 
Grue rådhus, Postboks 94, 2261 Kirkenær, org.nr. 964948143.
Tlf. 62 94 20 00 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

rogdenGrue kommune grenser i sør mot Kongsvinger kommune, i øst mot Värmland i Sverige, i nord mot Åsnes kommune og i vest Nord- og Sør-Odal kommuner. Grues kommunesenter er Kirkenær. I kommunen bor ca 5000 mennesker på 840 km². Landskapet domineres av skogkledde åser på begge sider av det brede, flate dalføret med Glomma som et skuille mellom øst og vest. Sjøene Namsjøen, Frysjøen, Skasen, Røgden og Rotbergsjøen østover Finnskogen skaper variasjon i landskapsbildet.

 

Kommunesenteret Kirkenær

kirkenr sentrum13 mil nord for Oslo, midt i Grue kommune, ligger kommunesenteret Kirkenær, en stasjonsby bygget opp fra slutten av 1800-tallet. Jernbanen og Solørvegen (Rv 2) la mye av grunnlaget for tettstedets utvikling. Kirkenær har utviklet seg til et kommunesenter med mange forskjellige virksomheter innen detaljvarehandel og industri. Kirkenær sentrum er tilrettelagt som et trygt og trivelig møtested for hele befolkningen. 


Kultur- og fritidsaktiviteter

Kommunen har et variert kultur- og aktivitetstilbud. Mange lokaler og anlegg står til disposisjon for kultur og idrett. Namnå og Svullrya har egen samfunnssal. I tillegg er det idrettshall på Kirkenær - Gruehallen - i tilknytning til kommunens sentralidrettsanlegg. Ca 160 lag og foreninger har tilbud på de fleste områder. Grue kino (Bygdekinoen) i rådhuset har forestilling annenhver uke.

Barnehager/skoler

gbusGrue har et godt utbygd barnehage- og skoletilbud samt skolefritidsordning. Kulturskolen gir barn og ungdom et allsidig tilbud. Grue barne- og ungdomsskole ligger på Kirkenær. Vi har to kommunale barnehager, Solungen barnehage på Kirkenær og Gromungen barnehage på Namnå.
Tjura barnehage er privat.

 

Bosetting

Har du lyst til å bygge og bo i Grue? Vi har godt tilbud på rimelige, attraktive selveiertomter i 5 forskjellige boligområder: Kirkenær, Refset, Namnå, Grinder og Svullrya. Boligområdene er opparbeidet med veger, gangveger og gatelys. Det er enhet for eiendom som selger tomter innenfor de regulerte områdene i kommunen.

Størsteparten av befolkningen bor langs Glomma eller i de nærmeste sidedalene. Kommunesenteret Kirkenær og tettstedene Namnå, Refset og Grinder ligger langs Glomma. Tettstedet Svullrya ligger på Grue Finnskog.

Næringsliv

Mye av næringslivet i Grue er basert på produksjon og videreforedling av jord- og skogbruksprodukter. De store, steinfrie jordbruksarealene langs Glomma blir hovedsakelig brukt til korn- og potetproduksjon. Grue er av de 3 største «potetkommunene» i landet. Sammen med kvalitetsprodukter fra skogen og det øvrige jordbruket, gir dette grunnlaget for flere hundre arbeidsplasser i videreforedling. Det finnes også betydelige bedrifter innenfor mekanisk produksjon. Industri, varehandel, service, kommunal tjenesteyting og jord/skogbruk er de største næringsgrenene.

Etablering i Grue

Har du lyst til å flytte ut av trengselen? Grue har sentral beliggenhet i Skandinavia, 1 ¾ time fra Oslo og 1 ½ time fra Gardermoen - gode veier til Oslo, Trondheim og Sverige. Grue ligger innenfor Innovasjon Norges virkeområde, med alle de fordeler dette gir. Vi har god tilgang på stabil arbeidskraft og disponerer gode industriarealer og kanskje også ledige industrilokaler for utleie. Dersom du ønsker flere opplysninger om etableringsmuligheter i Grue, kan du kontakte næringssjefen.

Finnskogen

Øst for Glommadalføret, på begge sider av svenskegrensen, ligger Finnskogen, som består av store, sammenhengende skogområder. Svullrya er det største tettstedet på den norske delen av Finnskogen. Disse østlige skogbruksområdene ble først bosatt av finner fra begynnelsen av 1600-tallet.  De bygde sin tradisjonelle røykstue og sauna, dyrket rugen i svedje og opprettholdt sine spesielle finske mattradisjoner. Slik levde de forholdsvis isolert fram til 1800-tallet. Mye av dette er tatt vare på; både bygninger, kultur og mattradisjoner. Rugfinnenes etterkommere er stolte av sine røtter og kultur. Norsk Skogfinsk Museum, avd. Finnetunet, ligger på Svullrya, det eneste museum i Norge som dokumenterer finnekulturen. Finnskogen har sin årlige Finnskogutstilling, og noen dager hver sommer oppstår «republikken Finnskogen» under Finnskogdagene.

I Grue finnes en rekke severdigheter, attraksjoner og aktiviteter. Naturen, elva, kulturlandskapet, de mange sjøene, stillheten og den særegne finnekulturen er verdier som stadig flere setter pris på. Det håper vi du også vil gjøre.

 

Del denne artikkelen

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Til toppen